Amsterbankje is vrij van onderhoud’

Onderhoud

De Amsterbankjes zijn vrij van onderhoud. In de standaard uitvoering van ongelakte eiken planken kan het bankje het hele jaar buiten blijven staan zonder verder onderhoud. De kleur van het hout verandert in de loop van de tijd en wordt zilvergrijs. De gietijzeren delen zijn verzinkt en hebben een coating (keus uit donkergrijs of zwart) waardoor deze weersbestendig zijn. Je kunt je Amsterbankje eventueel schoonmaken met water en groene zeep.

Niet vergrijzen; het hout licht-kleurig houden?

De houten planken kunnen met olie ingewreven worden om ervoor te zorgen dat het vergrijzingsproces aanzienlijk vertraagd of gestopt wordt. Belangrijk is dat je het “in de olie zetten” van de planken zo snel mogelijk na montage doet om te voorkomen dat het vergrijzingsproces al is begonnen; juist in het begin van dit proces zijn de kleurverschillen op het hout het grootst (en minst fraai). Meestal wordt een olieproduct op basis van lijnolie gebruikt om het hout te verduurzamen. Ikzelf heb goede ervaringen met Royl Oil 1k; te verkrijgen bij o.a. Duller & co; in winkel en online. Eventueel kan een halve dosis witte pigment aan de olie toegevoegd worden voor een langdurig lichte kleur van het hout.

 

Gebruiksinstructie

Het gevelbankje is eenvoudig in en uit te klappen. Zo neemt het bankje minder ruimte in als je er geen gebruik van maakt, zodat je bijvoorbeeld je fiets voor de gevel kunt plaatsen en de loopruimte op de stoep vrij blijft. Ook voorkomt het dat ‘vreemdzitters’ gebruik maken van het bankje. Als je het bankje wil inklappen kan je ervoor kiezen om de zitting naar boven op te klappen of om leuning en zitting samen naar beneden te klappen. In bijgaande overzicht zie je de verschillende standen grafisch weergegeven. in-en uitklappen